Friday, March 23, 2012

Ben Bernanke a jeho přednášky o fungování Fedu a finanční krizi

Americký Fed byl v posledních letech kritizován zleva i zprava kvůli měnové politice, kterou prováděl před počátkem finanční krize i v jejím průběhu. Ocitl se v nesnadné pozici - na jednu stranu bylo posledních pět let velmi atypických, takže je provádění měnové politiky objektivně spojeno s většími nejistotami, na druhou stranu mají kritici často ještě menší potřebu podpořit vlastní názor solidními argumenty.

O tom, jak by měla centrální banka komunikovat s veřejností, byly napsány spousty článků. V normálních dobách je role centrální banky poměrně nudná a o měnové politice, když je prováděna dobře, není s výjimkou odborných kruhů příliš slyšet. Posledních několik let však bylo velmi odlišných a netradiční měnová politika vyžaduje hodně vysvětlování.

V takové situaci je obrovskou výhodou, když má centrální banka v čele někoho, kdo dokáže komunikovat s veřejností tak, aby vysvětlil i složité problémy netechnickým způsobem relativně širokému publiku. Bernanke takovou osobou je - má samozřejmě dlouhodobé zkušenosti jak s psaním technických článků, tak i s přednášením na univerzitě, k tomu je i velmi dobrým řečníkem. A to v centrálním bankovnictví v minulosti zdaleka tak nebývalo.

Přednášky pro undergraduate studenty je dobrou příležitostí, jak roli centrální banky komunikovat širší veřejnosti. Ben Bernanke se rozpomněl na léta za katedrou a připravil sérii čtyř přednášek na George Washington University. Ty jsou cenné z jednoho důvodu - nejedná se o předem napsaný projev, ale o skutečnou přednášku, ukončenou otázkami studentů.

Pokud potřebujete materiál pro své studenty bakalářského studia, mohu vřele doporučit. Materiál je srozumitelný a lehce stravitelný. K videu se dostanete po kliknutí na pokračování článku.



1. část: Origins and Mission of the Federal Reserve

[Transcript] [Slides]



2. část: The Federal Reserve after World War II

[Transcript] [Slides]



3. část: The Federal Reserve's Response to the Financial Crisis

[Transcript] [Slides]



4. část: The Aftermath of the Crisis

[Transcript] [Slides]



No comments: